[shortmenu menu=”Wijnklets” id=”Menu” enhance=”true” submenu_color=”#000000″ submenu_anchor_color=”#e0e0e0″ submenu_anchor_hover_color=”#ffffff” submenu_transparency=”0.8″ arrow=”true” is_responsive=”true” ]
Al jaren geef ik hier met veel plezier wijncursussen voor hun wijnklanten.
Op verzoek van enthousiaste wijnliefhebbers worden vier avonden lang Franse wijnstreken aangedaan en de proefglazen gevuld met bijpassende wijnen.
John Merks (schoonzoon van Luuc) zoekt de wijnen uit en ik doe de presentatie via power point. Tevens krijgen de deelnemers de theorie op papier mee naar huis. De eerste avond was al een feestje voor de smaakpapillen met Vintage Champagnes, Grand Crus uit de Elzas en witte en rode Bourgognes om nooit meer te vergeten. De week erop begon met een presentatie van de Loirestreek. Theorie maakt dorstig, dus na een half uur werden de eerste wijnen geproefd. Om te beginnen een lekkere Muscadet de Sèvre-et-Maine van oude wijnstokken, gevolgd door twee karakteristieke wijnen van sauvignon blanc druiven: Quincy en Menetou Salon. Hierna in de glazen Château de la Roche-aux-Moines van Nicolas Joly, een Savennières uit 1993. Een bijna twintig jaar oude witte Loirewijn van chenin blanc druiven uit een streekje net onder de stad Angers. Na al die jaren was deze wijn nog enorm levendig, met een intense, rijpe en complexe smaak. Opvallend was de fraaie zuurgraad in combinatie met wat honingtonen. Om het dunnetjes over te doen proefden we hierna een Coteaux du Layon uit 1989, waarvan een gedeelte van de druiven pourriture noble had gehad.
Een heldere goudgele kleur werd gevolgd door een geur en smaak vol gedroogde abrikozen in combinatie met sappige zuren. Drieëntwintig jaar oud, maar oh zo mooi. Na nog wat theorie gingen we aan de rode wijn. Om te beginnen een jonge St. Nicolas de Bourgueil vol rood fruit van cabernet francdruiven. Hierna een gerijpte Bourgueil van Domaine du Grand Clos (1998) gevolgd door een Saumur Champigny (1999). Het is mooi om de ontwikkeling van deze wijnen te proeven, waarbij de Saumur wat meer kracht combineerde met nog wat kersenfruit, rokerigheid, hout, gerijpte tannine en vriendelijke zuren. De rest van de avond proefden we wijnen uit de Sud-Ouest. Na twee fraaie mondvullende Cahors van Château Lamartine, zo hoort wijn van malbecdruiven te smaken, proefden we een Madiran uit 1999
van Château Peyros. Een wijn van honderd procent tannatdruiven. Ondanks zijn leeftijd nog steeds een krachtige wijn met een enorme lengte. De proevers waren onder de indruk. De avond werd afgesloten met een Jurançon. Een liquoreuze wijn gemaakt van laat geoogste en deels ingedroogde petit mansengdruiven. Onder het genot van deze wijn kwamen er lekkere kaasjes op tafel om de avond op gepaste wijze te besluiten. Iedereen was onder de indruk van de “vergeten wijnen” die we deze avond hadden geproefd.
Met vriendelijke wijngroet,
Michel van Tuil